Sva stanja roditeljskog stanja

U poslednjih 5 godina mog skromnog roditeljskog staža naučila sam mnoge životne mudrosti ali  jedna od osnovnih je svakako:

SVE VELIKE KATASTROFE, KATAKLIZME I DRUGI SREĆNI DOGAĐAJI I DATUMI POČINMJU U STOMAKU.

 

Lekcija 1 - Novogodišnja euforija

Kao i svi drugi veliki događaji, grčevi su počeli u novogodišnjoj  noćipa smo zajedno sa ostatkom sveta zoru zoru dočekali oslonjeni jedno na drugo a umesto velikih muzičkih hitova, atmosferu nam je pravio zvuk fena uz koji smo bezuspešno pokušavali da uspavamo bebu koja je imala grčeve.

Kako se drama nastavila i narednih 7 dana, pali smo kao i većina novopečenih roditelja pred pitanjem – “Možda je gladan?”. Božić smo takođe dočekali budni sa ostatkom sveta ali u kolima. Jurili smo ka jedinoj dežurnoj apoteci u gradu da kupimo adaptirano mleko i nahranimo bebu koja je “sigurno glada”

Dok sam nunala bebu i palila dva fena na smenu u mraku, muž je iz nekog, samo njemu poznatog razloga, razumeo da je za bebu od mesec  dana potrebno razmutiti 2 merice mleka u prahu sa 600ml vode.

  • Dolaziš li? Požuri! Ne mogu nikako da ga smirim!
  • Pokušavam da nađem flašu!
  • Kakvu flašu? Imaš 5 flašica u kuhinji!
  • Ne može da stane u flašicu mleko. Nasuo sam u plastičnu flašu od vode, sada hladim mleko na terasi.

Ostatka te noći se sećam u tragovima jer sam se onesvestila na krevetu zajedno sa bebom u ruci dok je tata mućkao 600ml mleka u pidžami na -10 stepeni. 

Sutra ujutru su nam u domu zdravlja ljubazno objasnili da se mleko meša sa 60ml vode kao i da beba nije gladna već samo ima grčeve. Medicinska sestra nas je ispratila do izlaza sa papirom na kome je uz potpis lekara pisalo: “Da se novopečeni roditelji dobro naspavaju i da tata nauči da čita brojeve”.

Lekcija 2 - Rota letovanje

Nakon 15 dana pakovanja i 3 dana puta, stigli smo najzad na more. Prva 2 dana smo proveli jureći za hiperaktivnim detetom po plaži a uveče bismo prepečeni od sunca padali u krevet u duboku komu. Trećeg dana smo zatekli sebe kako sedimo na plaži ispod suncobrana i najzad uspevamo da popijemo jutarnju kafu u  miru jer se iz nekog razolga Dimitrije igra u sedećem položaju.

  • Biće neki smak sveta čim smo ovo dočekali.
  • Ajde molim te, nemoj uvek da dramiš. Možda se i on umorio od vode. Imaju i deca pravo da sednu.

Ipak, kako majčinski instikt nikada ne vara desio se ubrzo i smak sveta. Nakon 7 sati u prepunom domu zdravlja sa detetom koje je imalo temperaturu preko 40 dobili smo dijagnozu rota virusa i uput za bolničko lečenje u drugom gradu. Ostatak odmora proveli smo razdvojeni – ja sa Dimitrijem u bolnici a tata 40km od nas u drugom primorskom gradu gde je trebala da bude naša letnja oaza mira. Moj letnji odmor se sveo na sedenje na metalnoj stolici pored bolničkog kreveta, u sobi koju smo delili sa još 8 preplašenih turista dok je tata godišnji odmor proveo u kolima, razvozeći prljav veš iz jednog grada u drugi kako bi mogao da ga opere i donese opet ujutru u bolnicu.

Lekcija 3 - Treće stanje

Negde pred kraj druge trudnoće, kada su stvari postale posebno uzbudljive kao i kod većine drugih porodica koje očekuju prinovu – ukljčio se “nesting” sindrom pa sam 10 dana pred porođaj odlučila da je od životne važnosti da okrečim stan i dovedem u kuću 3 majstora da zastakle terasu. Kako su radovi na terasi išli jako kilavo za moje trudničke standarde, vrlo često sam i sama sa trudničkim stomakom visila sa ograde terase na petom spratu i objašnjavala im gde treba da postave komarnike i pod kojim uglom. Jednog takvog idiličnog popodneva dok sam majstorima objašnjavala kako ja umem sve bolje od njih, stigao je tata sa neraspoloženim Dimitrijem iz vrtića. Objasnio nam je da ga boli stomak pa smo odlučili da narednih dana ispija čajeve i probiotike i na oduševljenje majstora, zajedno sa mamom učestvuje u renoviranju stana.

Dani su prolazili, radovi u stanu su bivali sve obimniji a stoma i dalje “nije prolazio”. Odlučili smo da ipak odemo kod lekara. 

  • Sve je u redu. Stomak je OK, samo ima blaže digestivne smetnje kao i većina trudnica.
  • Kako to mislite?
  • Pa lepo.
  • Dimitrije je u drugom stanju kao i mama. Idite kući bez brige. Uskoro će porođaj pa će proći bolovi u stomaku a onda ćete ići kod drugih specijalista jer vas tek čekaju slične situacije sa dvoje dece. 

 

I sačekale su nas. Ipak, sa godinama smo sve uvežbaniji pa uspemo poneki bitan događaj da “ukrademo” od Dimitrijevog stomaka.

Za vas piše @mama_zasto
Za više sličnih tekstova posetite naš BLOG