Šta se sve menja kada postanete majka?

Svaka žena je barem jednom sanjala o danu kada će se ostvariti u najbitnijoj ulozi u životu-u ulozi majke. To je dan koji će joj promeniti život iz korena. Majčinstvo čini žene boljim osobama, postajete nesebični, strpljivi, zaštitnički nastrojeni. Mnoge se stvari menjaju pa tako i neke za koje niste ni znali da mogu da se promene.
Kao prvo počinjete da cenite male stvari. Svaka najobičnija sitnica postaje važna. Bilo da se igrate i mazite sa detetom, crtate, ili samo ležite, svaki trenutak je važan i treba ostati urezan duboko u srcu za dane koji dolaze.
 
Nešto što se najviše menja, a što ženama najteže pada je nespavanje. Tada vidimo koliko je naše telo u stanju da izdrži bez sna. Od sad ćete spavati s jednim uhom na vratima i jednim otvorenim okom. Zato će vam mnogi i savetovati da spavate kad i beba spava. Ostavite se pranja sudova, peglanja, čišćenja i odmorite se da biste skupili snagu za ono sto sledi kada se beba probudi, jednostavno napunite baterije snom.
Jer,ukoliko ste umorni i neispavani postaćete nervozni i razdražljivi i kad još na to dodamo hormone-to će postati atomska bomba.
 
Jedan jos bitan faktor je strpljenje. Znate da više ne možete da sve stignete na vreme i to jednostavno počinjete da prihvatate.
Kada postaneš majka osećaš se jače i sigurnije, jer znaš da jedno malo biće zavisi samo od tebe i da se moraš brinuti o njemu. Prvih nekiko dana će biti veoma teško. Više nećeš moći da uradiš brzo neke stvari u svojoj svakodnevnici. Mnoge se stvari menjaju što je inače i prirodno, pa tako dolazi i do promena u sferi emocija.
 
Zato i kažu da postoji velika sličnost između roditeljstva i zaljubljenosti. Kada se beba rodi, rodi se i majka. Svaka žena ima trenutak kad se ne oseća dobro u svom telu, kad želi da se ugoji ili da smrša, a to se posebno dešava posle porođaja. Psihičko i mentalno zdravlje mame je mnogo važnije od broja njenih kilograma.
Kada postaneš mama počećeš malo i da lažeš. Lagaćeš svoje dete o Deda Mrazu, vilenjacima, uskršnjem zecu. Iako ćes ti pomalo uživati u tim lažima nadograđujući iznova i iznova priču o Deda Mrazu i irvasima, od svog deteta ćeš očekivati samo iskrenost.
 
Takodje, samo jos jedna stvar koja će se ponavljati na ovom spisku kojem nema kraja jeste seks.
Seks će biti ređi, mnogo ređi barem u prvim mesecima posle porođaja. Zato nađite vremena za ponovno povezivanje sa partnerom. Sav posao će čekati do jutra, ali veza sa suprugom ne može da čeka i ne sme da trpi. Verujte da je i partner iscrpljen i pod stresom, ali on to ne govori i zato je razgovor uvek najbolja opcija.
Zato,na kraju svakog dana ste važni Vi i vaša porodica.Kad postanete roditelj promeniće se i vaš odnos prema onome šta drugi misle. Tada počnete da razumete šta je prava ljubav. Ta ljubav je beskonačna i menja vam život na najbolji moguci način. Ništa vam više neće biti na mestu.
Zato uživajte, jer za majčinstvo nema upustvo, nema savršenstva.
 
Niko vam ne može tačno reći koliko će drastična promena biti nakon što dobijete dete. A čak i da vam kažu, ne postoji način da znate sve što će se desiti.
Kada postanete roditelj započinjete novu vezu, onu u kojoj imate jedinstvenu povezanost sa svojom bebom.
 
Kako da se snađete u novoj ulozi je musterija koja se sama odvija iz dana u dan.
Zato, srećno buduće mame i trudnice.
 
 

Za vas piše @mama_iz_komsiluka

Za više sličnih tekstova posetite naš BLOG