Simptomi i dijagnoza oboljenja štitne žlezde - Hašimoto

Na vreme uočeni simptomi koji ukazuju na oboljenja štitne žlezde (ovde prvenstveno mislim na Hašimoto), mogu mnoge spasiti velikih i dugogodišnjih muka i patnji celog organizma.
Ali simptome ne možemo povezati sa gospodinom Hašimotom, osim ako korak po korak ne upoznamo sve njegove osobenosti i to kako on na nas utiče.

Prvi susreti
Iz ove perspektive mogu slobodno reći da su se naši prvi susreti dogodili pre 10 godina. Znate ono kada postanete svesni da je neka osoba bila u vašoj blizini jako dugo, ali je niste primećivali? Tako je bilo i sa mojim poznanstvom sa Hašimotom.
Blago uvećana štitna žlezda, kontrola za šest meseci. I tako na svakih šest meseci. A simptomi, koji su se još onda javljali, nisu se povezivali sa njim. Otežano pamćenje, otečenost, višak kilograma i anksioznost prate me još iz tih dana. Javljali su se i ubrzani rad srca kao i osećaj knedle u grlu.
Kada sam mnogo kasnije počela da proučavam Hašimoto i njegov uticaj na organizam, uvidela sam da su ovo sve simptomi koji ukazuju na njegovo prisustvo.

Dijagnoza
Potvrda prisustva Hašimoto-a, došla je tek sa prilično razorenim tkivom štitne žlezde i velikim disbalansom hormona, kada mi je TSH bio preko 30 ( TSH je hormon koji luči hipofiza kako bi stimulisala rad štitne žlezde i lučila hormone T3 i T4).
Kada je vrednost TSH povišena (normalno je 0.35 – 4.94, po kriterijuma laboratorije gde sam ja vršila analize) znači da hipofiza mora da proizvodi veću količinu TSH hormona kako bi jače stimulisala rad štitne žlezde jer ona sama ne proizvodi dovoljno T3 i T4 hormona.
Razoreno tkivo štitne žlezde, odnosno čvorovi, posledica su prisustva antitela koji napadaju tkivo štitne žlezde, razaraju ga, a usled regeneracije se umesto njenog, formira vezivno tkivo.
Ovo su prvi vidljivi simptomi pomoću kojih se postavlja dijagnoza Hašimoto tireoditis.
Sa dijagnozom došla je i terapija, a ja sam mislila da ću odahnuti. Prihvatila sam činjenicu ću piti tablete do kraja života. Na kraju krajeva, bilo mi je samo važno da se osećam bolje. Međutim, tablete jesu blagovremeno vratile moje hormone u okvire normalnih vrednosti, ali su antitela ostala visoka. Dok je intenzitet simptoma bivao sve veći.

Simptomi

“Moraš da budeš svesna da je tvoj organizam pretrpeo veliku traumu zbog hormonskog disbalansa. Sve što osećaš je zbog toga. Moraš da budeš strpljiva.”, bilo je objašnjenje mog lekara na pitanje kada ću se osećati bolje.
Imala sam dosta strpljenja, ali stvari se nisu menjele. Hormoni su se zaista regulisali poštovanjem terapije, ali mučilo me je još dosta toga.

Osećala sam ARITMIJU – srce mi je udaralo jako, što je uzrokovalo zamor i bol u grudima.
POVIŠENI KRVNI PRITISAK uzrokovao je slabost u meni, lelujanje, tup bol u glavi i zujanje u ušima. Često sam se osećala kao na rolerkosteru, jer me je pored ovih vrtoglavica pratila i ANKSIOZNOST, a u više navrata i PANIČNI NAPADI.
SLAB KVALITET KOSE me je dotakao, ali ne previše. Videla sam da ima promena, ali nije to bilo kao što se kod nekih javlja u vidu jakog opadanja kose. Međutim, iskusila sam PROMENE NA KOŽI.
Suvoća kože manifestovala se tamnim isperutanim regijama sa unutrašnje strane nadlaktice i na butinama. Ruke su mi bile ispucale i hrapave, a lice konstantno suvo sa osećajem zategnutosti i uvek nekom aknom. Cela površina kože me je svrbela i peckala.
Konstantno HLADNA STOPALA, koja su bila bolna, dovela su mi zimu u sred leta.
A umesto da mi na proleće, zimski KILOGRAMI odu kao što su i došli, oni su nastavili da rastu. Moja telo bilo je stisnuto u odeći koja mi je pre nekoliko meseci bila taman.
Sve me je žuljalo, fizički i mentalno.
Onda sam po prvi put razumela kako se Alisa osećala kada je propala u zemlju čuda. Njenu sudbinu ispisivao je Luis Karol, a moju gospodin Hašimoto i njegovi simptomi.
Ukoliko osećate nekih od ovih simptoma, ili grupu njih, posavetujte se sa svojim lekarom i zamolite da vam da upute da proverite stanje svoje štitne žlezde.
Jako je važno da na vreme reagujete ukoliko se nešto u vašem organizmu dešava. Zato oslušnite sebe i ne zanemarujte signale koje vam vaše telo daje. Pomozite mu da bude zdravo.
P. S. U narednom blog postu ćete saznati šta mi je sve to pomoglo, pored terapije, da se osećam bolje i da se odlobodim simptoma koje mi je Hašimoto doneo.

Marija Pešić

Za vas piše @ples_sa_hashimotom

 

Za još zanimljivih tekstova posetite naš blog.