KAKO ODABRATI PRAVI PUDER

SENČENJE OČIJU

Saveti, trikovi i načini po preporuci profesionalnog šminkera

Oči su ono prvo na šta obratimo pažnju, kako kod sebe, tako i kod drugih, pa ne čudi što smo toliko opsednute naglašavanju istih.  

 

Upravo  senčenje očiju zadaje najviše muka kada je šminkanje u pitanju. 

 

Da bi se oko pravilno osenčilo, neophodno je upotrebiti najmanje 3 nijanse senki (mada, što je korišćeno više  nijansi, to je definicija oka bolja).

 

Poenta u šminkanju je prelivanje boja (nijansi), što znači da prilikom aplikovanja senki ne bi trebalo biti oštrih prelaza  ( nema efekta zastave) , već nijanse “spontano prelaze” jedna u drugu.

Tik ispod obrve se nanosi najsvetlija nijansa. Srednja nijansa se nanosi u pregib kapka ( udubljenje izmedju čeone kosti i jabučice oka) .

 

Šminkeri preporučuju da se u pregib stavljaju mat nijanse senki. Najtamnija nijansa se nanosi na spoljašnju trećinu pokretnog dela kapka.  Naravno, sve vreme  treba voditi računa da se te nijanse lepo stapaju jedna u drugu, bez oštrih prelaza.

 Kada nemate da izdvojite mnogo vremena za šminkanje, ili želite neki blaži, dnevni look,  dovoljno je da definisete samo pregib kapka nekom neutralnom senkom, bronzerom, ili čak i rumenilom.

To radite blagim kružnim pokretima pufnastom četkicom od spoljašnjeg ka unutrašnjem uglu oka. 

Ispod obrve , i na pokretni deo kapka pozicioniraju se sedefaste senke (mogu i mat) 

 pljosnatim četkicama pokretima tapkanja.

 

 

Suština senčenja je ista, s tim sto postoje finese u zavisnosti od oblika oka.

 

BADEMASTE OČI

Ovaj oblik oka se smatra najpravilnijim. Bademaste oči su najšire na sredini,a sužavaju se prema spoljašnjim i unutrašnim uglovima. Devojke sa ovakvim očima nemaju ograničenja kada je način šminkanja u pitanju. Opustite se i eksperimentišite!

OKRUGLE OČI

Želimo vizuelno da izdužimo. To postižemo tako što pored uobičajenog senčenja, izvlačimo liniju olovkom, ili ajlajnerom, kako na gornjem, tako i na donjem kapku.

 

UVUČENE OČI

Kod ovakvih očiju šminka na kapcima se gotovo i ne vidi od pregiba  Zato je neophodno naglasiti pregib nekom srednjom nijansom,  pokretni deo kapka  “izvući iz mraka” svetlijim tonovima i sve to začiniti maskarom ili vestačkim trepavicama.

 

SPUŠTENE OČI/KAPCI

To je oblik oka kod koga je  pokretni deo kapka gotovo nevidljiv od viška kože iznad njega, pa može doprineti umornom izgledu lica.  Kada zažmurite, pa otvorite oči, deluje kao da vam je koža iznad  pokretnog dela kapka zgužvana. Zbog tog viška kože oči deluju sitnije nego što jesu, pa se senka može pozicionirati i na donji kapak i tako ih vizuelno ukrupniti, vodeći računa da se ne pretera i ne deluje jos spuštenije i tužnije. Kod ovog oblika oka maskara je ključan proizvod, i eventualno veštačke trepavice, koje će vizuelno “podići” oko. 

POZICIJE OKA MOGU BITI :

 

   – Primaknute

   – Razmaknute

 

   PRIMAKNUTE OČI su one kod kojih je razmak izmedju njihovih unutrašnjih uglova   manji od širine oka. taj razmak možemo vizuelno povećati svetlim senkama. 

 

  RAZMAKNUTE OČI  su one kod kojih je razmak izmedju njih  veći od  širine oka. Njega vizuelno smanjujemo tamnim senkama, ili izvlačenjem špica ajlajnerom u unutrašnjem uglu oka.

 

 Svaki oblik može biti krupniji ili  sitniji,

 

  • KRUPNIJE OČI vizuelno smanjujemo tamnim senkama i izvlačenjem tamne linije unutar oka.

 

  • SITNIJE OČI vizuelno ukrupnjujemo svetlim senkama i svetlim olovkama unutar oka.

 

Sve boje očiju možete isenčiti klasičnim braon nijansama, i na početak pokretnog dela kapka(ili donji kapak)   ubaciti bilo koju boju i tako učiniti vaš makeup-look zanimljivijim.

 

BRAON OČI su najzahvalnije za šminkanje. One se lepo ističu svim bojama i nijansama.

PLAVE I ZELENE  oči, – Žene su često u zabludi da se  treba šminkati upravo tim bojama. Ukoliko ih našminkate istom bojom,one će se stopiti, pa neće doci  do izražaja. Zato, kod njih važi pravilo komplementarnosti. Komplamentarna boja plavoj je narandžasta, pa iako zvuči pomalo luckasto, plave oči se najbolje isticu upravo tom bojom i nijansama iste.

Takodje mogu doći u obzir zlatkasta, boja šljive, ljubičasta.

 

ZELENE OČI, po pravilu komplementarnnosti , se najbolje ističu crvenom. Medjutim, dolazi u obzir i braon sa crvenim podtonom, bordo, ljubičasta.

 

Za vas piše @vaxy_sminker

Za više sličnih tekstova posetite naš BLOG