Neno Svjetlanović - originalost i harizma inspirisani kulinarstvom

Zdravooo, zdravooo!!! Neno, dobro nam došao u naš mali kutak ženskih bubica. Jaaako se radujem ovom intervjuu, i vjerujem da će dame zaista uživati u narednim redovima. Hajde za početak, kako se i kada javila strast ka kulinarstvu ?

-Svako dobro! Ne sjećam se tačno kada sam ozbiljnije počeo da kuham, vjerovatno nekad oko 2012. godine, tj. nakon završetka fakulteta, jer dobro znam da sam na fakultetu jeo kao pravi student. Najdraža namirnica mi je bila kila kobasica, na akciji. Nakon fakulteta sam malo ozbiljnije počeo da cijenim hranu, ali sam se držao lokalnih jela i nisam eksperimentisao previše. Sjećam se jedne prekretnice, a to je bilo kada sam probao Mađarsku gulaš supu, osjetio kako kim transformiše to jelo i počeo kombinirati sastojke, koje do tada nisam smatrao da idu. Od tada je npr. med dio svakog mog burger sosa. Zbog toga će ta Mađarska gulaš supa biti moj prvi YouTube recept koji baš ovih dana editujem.

Tvoji videi su vrlo šarmantni, originalni i praktični. Autentičan si jer uz sarkazam i ironiju daješ tu duhovitu notu i veoma si prepoznatljiv.

Od kud ideja za takav koncept?

-Ja sam zapravo u startu želio imati fokus na hrani a ne na humoru i sarkazmu uz ,naravno, pokoju šalu i dodatak manje prikladnih referenci koje bi čisto moje videe učinili zanimljivim zrelijoj publici. Jedno večer sam bio jako smoren da radim voiceover za video koji sam već uradio na Engleskom jeziku. Radilo se o receptu za čips i uradio sam voiceover sukladno sa mojim raspoloženjem, govoreći  kako je praviti čips u kući najgluplja stvar koju možete uraditi i opisivao svoju patnju u procesu. Kada sam vidio kako su ljudi reagovali na taj stil naracije, odlučio sam da humor ostane dio mojih klipova. Svakako mi je draže da moji klipovi budu ispunjeni fazonima i humorom, a ne nabrajanjem sastojaka koje bacam u posudu za miksanje.

foto: lična arhiva

foto: lična arhiva

Da li si ikada razmišljao o nekoj TV emisiji, poput Džejmi Olivera ili sličnog televizijskog formata ?

-Svi mi kuhari, sa društvenih mreža, maštamo o nečemu velikom tipa Netflixovoj emisiji ili emisiji tipa Anthony Bourdainovog ‘No Reservations’-a. To je svakako nivo iznad. Sumnjam da ima izuzetaka. No, to je jedan svijet, a ono što mi radimo je drugi svijet. Mislim da će od svjetskih kuhara sa društvenih mreža to samo Andrew Rei (Binging with Babish) poći za rukom u neko skorije vrijeme. No, otom potom, što se mene tiče, svakako sam već pregovarao oko TV angažmana i vjerovatno ćete me gledati na nekim od lokalnih televizija za početak.

Kako vidiš sebe u narednih 10 godina? Kakvi su ti planovi i ideje ?

Uskoro pokrećem strani YT kanal i probat ću Balkansku hranu približiti Europi, a možda i šire, što je uvijek bio krajnji cilj ovog što radim. To će sigurno biti mnogo teže realizovati, u odnosu na ovo što sam uradio do sad, ali nakon ovih tridesetak klipova, osjećam se spremnim za taj pohod koji će sigurno biti dugotrajan. Pored toga, želim praviti svoju liniju kuhinjske opreme pa bih i na tom trebao početi aktivno raditi kroz godinu – dvije.

Ako želiš biti originalan i svoj, da li misliš da to sa sobom nosi određena odricanja i žrtvu, ili smatraš da se čovjek prosto takav rodi?

– Mogao bih vam čitav dan pisati o odricanjima. Spomenut ću samo neka. Za početak, moj socijalni život je go*no 😀 Na to možete zaboravit, ako ste moj tip kreatora. Konstantno je prisutan pritisak par dana prije nekog bitnijeg događaja koji je izvan vaše komfor zone. Nakon što izbacite klip, konstantno gledate brojke i dumate šta ste uradili dobro, a šta loše. Skoro nikad niste mirne glave. O manjku kreativnosti i volje, da i ne govorim. No, eto, ponekad ima i lijepih momenata. J

Koju vrstu muzike voliš da slušaš? Šta pjevušiš dok krčkaš nešto?

-Ja najviše slušam Indie/ Indie Rock. Prije sam slušao čisti rock. Uglavnom stranu muziku, ali kad se popije, pređe se na domaće. Dok kuham i snimam, uvijek slušam pjesmu koja će biti u pozadini klipa. Pozadinska pjesma je bitan dio mojih klipova i uvijek je u skladu sa klipom, tako da me skoro uvijek obuzme dok se snima. Ako hoćete da preciziram, obzirom da mojim Balkanskim klipovima folk najviše pridonosi humoru,  najčešće se pjevuši Sinan Sakić. Usput, kad smo već kod muzike, povraća mi se na svaku ‘Trend’ pjesmu i zvuk.

foto: lična arhiva

foto: lična arhiva

Da nisi ovo što jesi, šta bi onda bio?

-Ja nisam profesionalni Kuhar, ja sam primarno informatičar, već 10 godina. Želio bih da se malo odmaknem od računara i zato sam počeo da radim ovo što radim, pa se možda i prekvalifikujem za koju godinu. Da nisam, vjerovatno bih ostao informatičar do penzije. Imao bih solidan život, otišao bih u penziju, zamijenio bi me mlađi junior i za dva mjeseca se niko više ne bi sjećao, ni mene, ni onoga što sam ja uradio tokom 40 godina karijere jer moje ime ne bi postojalo nigdje.

Za kraj intervjua, ako može jedna motivaciona poruka za sve dame koje prate portal  www.zenskebubice.rs?

-Moja poruka svima, ne samo damama, je da uvijek budete svoji. I kad učite od drugih, koliko god vaš mentor kvalitetan bio, bar 5% skrenite sa pravca u koji vas usmjeri, tih 5% budete vi.

Intervju pripremila: Ana Popovic