Najviši vrhovi Srbije

Najviši vrhovi

4S TRAVEL - PLANINE SRBIJE

fruska gora

Najviši vrhovi u Srbiji

 Pre nego što krenemo u virtuelni obilazak svake planine posebno da Vas upoznamo  sa nekim korisnim i zanimljivim infmacijama o planinskim delovime naše Srbije . Najveći deo Srbije zauzimaju brežuljci i planine oko 65% ukupne njene teritorije. Planine Srbije dele se na : Rodopske , Karpatsko – balkanske i Dinarske planine . Ako krenemo da posmatramo sa severa naše zemlje , značajno je da napomenemo da je najviši vrh Vojvodine Guduričkii vrh sa 639 m namorske visine. Vojvodina je sama po sebi ravničarski predeo sa koga se kao dva čuvara uzdižu Fruškogorske i Vršačke planine , spadaju u red niskih planina ali sa njih se pruža neverovatan pogled na nepregledne Vojvođanske ravnice i salaše.

 Najviši planinski vrh Šumadije  nalazi se na planini Rudnik, to je Cvijićev vrh sa 1.132 m nadmorske visine. Sama planina Rudnik ima 8 vrhova sa preko 1000m nadmorske visine ,među njima je najviši već pomenuti Cvjićev vrh, ranije poznat kao Veliki Šturac. Šumadija je dobla ima po nekada nepreglednim šumama koje su je krasile , a nažalost zbog potreba poljoprivrednika mnoge od njih danas vše ne postoje , posečene su . Na Šumadiju ćemo se svakako vratiti kao na posebni deo naše zemlje koji pored planina i šuma , skriva i mnoga druga bogatstva, kulturno – istorijska, mistična i pomalo nedostupna..

rudnik planina

Najviši vrh u   Istočnoj Srbiji je Midžor sa 2170m nadmorske visine, nalazi se na Staroj planini , koju inače odlikuju netaknute prirodne lepote, gde postoje predeli  gde ljudska noga još nije kročila i prostranstva koja su odlična za razvijanje seoskog turizma , ali u umerenoj granici i sa željom da modernizacija koja svake godine uzima sve više maha u svim predelima pa tako i na Staroj planini ne naruši draži koje je priroda sama po sebi dodelila i ukrasila .

midzor stara planina
tara

Najviši vrh u Zapadnj Srbije je Pogled, nalazi se na Mokroj gori na 2154m nadmorke visine. U zapadnoj Srbije je i najveći broj uređenih planina, koje privlače najveći broj turista tokom cele godine, ne samo u zimskoj sezoni, već sve više i u drugim godišnjim dobima. Zlatibor je najrazvijenii u ovoj oblasti , sa najviše turističkog saržaja i zanimacija za sve starosne grupe turista , ali svakako ne treba zaboraviti ni Taru ni Goliju, planinske lepotice koje nasuprot Zlatiboru  nude  netaknutu prirodu i predele, koji mame sve više turista  koji žele mir ,beg od gradske gužve i užurbanosti svakodnevne.

Najviši vrh Centralne Srbije je Pančićev vrh koji se nalazi na Kopaoniku na 2016m nadmorske visine . Kopaonik je planina koja je ujedno i  najrazvijenije ski centar u Srbji, koji privlači kako domaće tako i strane turiste naročito tokom zimske sezone, gde se uvek traži smeštaj više, za strastvene ljubitelje zimskih sportova , mada po podacima iz prethodnih godine i u letnjoj sezoni je sve više posetilaca ove planine ,naročito ljubitelja planinarenja, koji traže odmor i razondu u dugim šetnjama po nepreglednim planinskim predelima .

kopaonik
djeravica

Najviši planinski vrh u Južnoj Srbji je Crno Oko koje se nalazi na planini Dukat i prostire se na 1881m nadmorske visine, a jugoistočne Srbije Besna kobila sa svojim vrhom od 1922m nadmorske visine . Zbog svoje nerazvijenosti Dukat je manje poznata planina, nalazi se u neposrednoj blizini granice sa Bugarskom i uglavom je prekrivena šumama. Nedovoljno istaženi predeli predstavljaju posebnu draž za avanturiste i planinare koji vole da istražuju još neviđene prirodne lepote. Najviši vrh Srbje Đeravica nalazi se na teritoriji Kosova i Metohije , na planini Prokletije  i ima 2656 m nadmorske visine. Intersanto je pomenuti da se na teritoriji Kosaova i Metohije nalaze i drugi, treći, četvrti… najviši vrh u Srbiji ( Đeravica na Prokletijama najviši vrh sa već pomenutih 2656m, zatim drugi Peskov na Šar planini sa 2651 m nadmorske visine, Bogdaš na planini Bogićevica 2533m , četvrti Veternik na planini Koprivnik sa 2461m nadmorske visine…..) Nepristupačni i neotkriveni predeli čine planine Kosova i Metohije posebno zanimljivim, u svim delovima godine, ali nedovoljno istaraženim , čemu je doprinela i dugogodišnja politčka netabilnost koja vlada ovim predelima tri decenije unazad .

Po svemu ovde navedenom možemo zaključiti da je Srbija bogata planinskim predelima i da predstavlja raj za one koji vole zimske sportove, kako na urbano uređenim planinama , tako i na onim manje uređenim i neotkrivenim predelima, mada  i za ljubitelje proleća, leta i jeseni tu su brojne druge aktivnosti koje nude naše planine, kao što su organizovana pešačenja, razni vidovi rekreacije, izleti , lov , ribolov i obilazak brojnih kulturno –istoiskih spomenika, manastira , koji se kriju ušuškani na planinama naše lepe Srbije.

planine srbije

Planine Srbije

4s travel - Najviši vrhovi srbije

Za još zanimljivih tekstova posetite naš blog.