Kako pripremiti dete za dolazak novog člana porodice?

Mislim da nema roditelja koji se nije zapitao kako će prvo dete da reaguje kada dođe drugo dete.
Oduvek se pričalo o rivalstvu, ljubomori između braće ili sestara, gde starija deca ljubomorišu na mlađu.
 
A da li je to zaista prava ljubomora prema drugom detetu?
Odgovor je NE.
Biti starije dete nije ni malo lako jer dolaziš iz jednog okruženja punog ljubavi i pažnje koja je bila usmerema samo na tebe.
Zato ta ljubomora nije lično prema bratu ili sestri (tom drugom detetu), već prema pažnji koju su izgubili i koju treba da podele sa jos jednom malom bebom, jer mama i tata više nisu samo za njega/nju.
 
Deca ne znaju da iskažu svoje prave emocije nego odmah kreću u napad, na figuru koja roditelju odvlači pažnju-u ovom slučaju je to drugo dete.
 
Oni imaju ista osećanja kao i mi odrasli, a istovremeno su u nepovoljnom položaju jer nemaju naše iskustvo i ne znaju kako da kontrolišu sve svoje emocije i raspoloženje.
Ponašanje vašeg deteta je njegov način komunikacije sa vama.
 
Najmanje razumevanja imaju deca izmedju 2 i 3 godine jer su tada jako vezana za majku i ne mogu da razumeju da je njihova majka još nečija i da će sada deo pažnje biti usmeren na novu bebu.
Na samu vest o dolasku novog člana, dete može naglo da promeni raspoloženje, da se oseća ugroženo, jer su deca jako osetljiva na promene.
 
Dolazak drugog deteta je nešto što obično menja porodičnu dinamiku.
Uobičajeno je da starije dete doživi ljubomoru i nesigurnost i pojavljuju se prvi problemi u ponašanju.
On je i dalje isto malo dete,iako mu sada više nego inače trebaš kako ne bi osetilo manjak pažnje i ljubavi koja je na neki način i sada usmerena ka maloj bebi kojoj ste sada jako potrebni.
 
Recite detetu lepe vesti na vreme, bez odugovlačenja.
Potrebno je objasniti na njemu poznat i razumljiv način da će dobiti batu ili seku, koja ce uskoro da živi sa njima.
 
Kako se približava vreme porodjaja i dolaska nove bebe, u kući će biti nekih vidljivih promena.
Zato detetu treba pričati kako mami raste stomak jer beba unutra raste.
Uključiti dete u sređivanje sobe, kupovinu novih stvarčica za bebu -jednostavno pitati dete želis li da pomognes mami?
Tada će se dete osećati bitno i zadovoljno.
 
Govorite mu stalno da će te ga voleti isto kao i do sada i pomozite mu da shvati na njegov jedinstveni način kako će biti kada dođe beba u kuću.
 
Nešto što možda može biti od pomoći kako bi se situacija malo smirila je npr.da pokažete slike kada je starije dete bilo mala beba, kako bi dete videlo da je imalo istu ljubav i paznju koja je sada potrebna drugoj maloj bebi i da ih oboje volite jednako.
I možda bi ovo još moglo biti od koristi je npr.reći starijem detetu kako ga mlađe dete voli i da je on/ona njegov veliki super heroj.
 
Kako biste sprečili na neki način ljubomoru, dodelite mu važnu ulogu tj.angažujte starije dete kako u pripremi tako i posle dolaska bebe u kuću.
Kada beba dođe kući može da vam pomogne oko dodavanja pelena i kozmetike, garderobice, da bude sa vama kada hranite, kupate bebu. Tada će starije dete da se oseti važnim i svakim će danom menjati svoje ponašanje tj.smanjivaće svoju ljubomoru.
 
Takođe, kako bismo ublažili  reakciju ljubomore možemo da prilikom kupovine mlađoj bebi uzmemo neki manji poklon i starijem detetu da im pokažemo kako su ravnopravni, treba da ih slikamo zajedno, da idu svuda zajedno.
 
Ukoliko je majka zbog dojenja i bliskosti sa novom bebom zauzeta i ne pokazuje dovoljno pažnje starijem detetu, onda to može da izazove osećaj zanemarivosti kod starijeg deteta.
Zato, pokazujte svakodnevno da je vaša ljubav prema njemu nepromenjena i da je on važan za porodicu.
Treba pričati, gledati zajedno omiljeni crtani film, čitati omiljenu knjigu tj.ono što dete voli.
Samim tim ćete mu pokazati kako je vaše ponašanje i ljubav ostala ista prema njemu/njoj i da vam je jako bitno šta on misli o svemu.
 
Zato, pokazujte ljubav i delima, a ne samo rečima.

Za vas piše @mama_iz_komsiluka

Za više sličnih tekstova posetite naš BLOG