The Chestnut Man (2021) - "Kestenjko"

The Chestnut Man (2021) – “Kestenjko”

U moru novih/starih serija koje želim da odgledam, u novembru sam se opredelila za seriju “The Chestnut Man” ,koja me je prilikom pretrazivanja Netflix-a, moram priznati, zaintrigirala svojim plakatom – slika lutkice napravljene od kestenja. U pitanju je danski detektivski triler, sa radnjom smeštenom prevashodno u Kopenhagenu (i drugim lokacijama po Danskoj).
Glavna protagonistkinja serije je inspektorka Tulin, koju igra glumica srpskog porekla, Danica Ćurčić. U fokusu priče je istraga povezanih ubistava žena (za koje ubica smatra da treba da budu kažnjene, a otkrićete i zašto), na čijim mestima zločina, u blizini njihovih unakaženih tela, ubica ostavlja poruku, u vidu lutkica napravljenih od kestenja.
Kroz priču se prepliću problematični i nesrećni životi dvoje detektiva koji zajedno rade na predmetnom slučaju, kao i zaboravljene stvari iz prošlosti i trenutna narušena porodična idila Ministarke socijalne politike.
Kroz ličnost Inspektorke Tulin obrađena je tema zenske borbe i rastrzanosti između majčinstava i poslovne karijere. Ona je žena koja voli svoj posao i vrlo uspešno ga obavlja, a sa druge strane je samohrana majka jedne divne i pametne devojčice kojoj želi da se posveti i provede sa njom što više vremena. Zato i traži premeštaj u IT sektor na svom poslu, kako bi bila manje na terenu, a više vremena provodila sa svojom ćerkom i uspela da prisustvuje njenim školskim priredbama, proslavama i svemu ostalom što je detetu važno u tom uzrastu.

Upoznajemo i čudnjikavog inspektora Hesa, koji sa sobom nosi veliki teret porodične tragedije, koja ga prati u stopu. Borba ženske rastrzanosti između onog čuvenog “biti majka i supruga” i “biti profesionalac u svom poslu” nam je prikazana i kroz Rozu Hartung, Ministarku socijalne politike, koja pokušava da se vrati pređašnjem životu i profesionalno obavlja svoj posao, čak i nakon slamajućeg nestanka svoje ćerke. A negde tamo, zapravo sasvim blizu, ubica svima njima salje poruke kroz odabir svojih zrtava i svoju simboliku sa kestenjem…
Tera ih da traže, da pogledaju, da pročitaju, da se sete… Da ne otkrivam više, serija ima 6 epizoda, vrlo drži pažnju i odgledaćete je za jedno popodne. Preporučujem je apsolutno svima, a posebno ljubiteljima ovog zanra.

Do sledećeg druženja,

Za vas piše: Jeculejka