6 koraka za umanjenje simptoma kod Hašimota

U prethodnom postu sam pisala koji su sve to simptomi bili zastupljeni kod mene i koji se uglavnom javljaju kod osoba sa Hašimotom. Ovo nisu jedini simptomi koji se mogu javiti, dijapazon je veliki, ali je dobro to što se na umanjenje simptoma može raditi.

Ono što je, pre svega važno i volela bih da shvatite ozbiljno, jeste da je naše telo naše jedino prevozno sredstvo do kraja života i da je jako važno da ne zanemarujemo signale koje nam šalje. Kada nam se kod auta “nešto čuje”, mi se brže bolje potrudimo da ga odvezemo kod majstorak, kako nas ne bi izdao u sred vožnje. Isto tako bi trebalo da reagujemo ako uočavamo da se ne osećamo dobro. Pritom ne mislim samo da bi trebalo otići kod lekara i očekivati da će on rešiti sve naše probleme, ono što takođe važno jeste da se pobrinemo da su nam životne navike u službi našeg tela.

Šta to znači?

To znači da ne možemo da očekujemo da će nam se simptomi umanjiti ako:

 • Spavamo po nekoliko sati noću;
 • Ne ležemo na vreme;
 • Nam je ishrana sačinjena od praznih kalorija;
 • Smo stalno u zatvorenom prostoru;
 • U organizam svakonevno unosimo toksine kroz alkohol i cigarete itd.

 

 

Kada sam ja shvatila da je vreme da menjam navike u svom životu?

Sve što sam napisala u prethodnim pasusima sam morala da shvatim sama, na teži način. Postupala sam upravo onako kako ne bi trebalo i očekivala sam da će telo sve to izdržati. Radila sam i po 16 sati dnevno. Nisam puno spavala. Jela sam “s’ nogu” i vrlo često se nalivala energetskim pićima kako bih sve to izdržala. A telo je trpelo. Ako na sve to dodamo svakodnevni stres, može se reći da je moje telo imalo osećaj da se nalazi u samom centru ratne zone.

Primetila sam da nešto nije u redu tek onda kada nisam mogla da ustanem iz kreveta po više od pola dana, kada sam prestala da pamtim i najuobičnije stvari i kada nisam mogla da se setim koje zvono na interfonu je za moj stan.

Počela sam tada da pijem suplemente za bolje pamćenje, ali sam u dubini duše znala da potrebno uraditi promene na mnogo dubljem nivou i da su ti suplementi samo “flaster” koji maskira problem, ali ga ne rešava.

Tada sam počela da istražujem na šta da obratim pažnju i kako sebi da pomognem da se osećam bolje.

Koji koraci su mi pomogli da umanjim simptome i da se bolje osećam

Čitajući šta je sve potrebno da bih se bolje osećala, shvatila sam da je potrebno da promenim svoj život iz korena i da će to biti dug proces, jer se takve promene ne dešavaju preko noći.

Ono što je bilo potrebno jeste da:

 1. Promenim ishranu i izbacim gluten jer se pokazalo da to pomaže kod oko 60% osoba sa Hašimotom;
 2. Regulišem svoj san kako bi se moje telo odmorilo;
 3. Prestanem da unosim toksine u sebe i fokus stavim na antioksidante;
 4. Podržim svoju crevnu floru unošenjem probiotika i prebiotika iz hrane;
 5. Se posvetim pronalaženju unutrašnjeg mira u čemu mi je pomogla joga i meditacija;
 6. Pronađem pouzdane učitelje/mentore koji će me u svim ovim segmentima podržati svojim iskustvom i znanjem.

Uvođenjem svih ovih činilaca u svoju svakodnevicu, počela sam da se osećam sve bolje. Iz meseca u mesec primećivala se velika razlika. Za tri meseca sam izgledala mnogo drugačije: povukle su mi se kesice ispod očiju i otoci na licu, smršala sam preko 10kg, imala sam mnogo više energije, poboljšalo mi se pamćenje, smanjila se anksioznost i ja sam se u celosti osećala mnogo bolje. A tačno godinu dana od ove velike promene su mi se antitela (TPO) smanjila od preko 2000 na 34, što je bio veliki uspeh za mene.

Ono što želim da naglasim jeste da se ova promena nije dogodila preko noći i da je bilo pretrebno više od godinu dana da ustalim sve ove promene koje sam želela da uvedem. Ono prvo što je bilo važno da uradim jeste ono što sam navela na poslednjem mestu, a to je pronalaženje mentora koji će me usmeravati, jer sam se bez toga osećala izgubljeno i dosta sam lutala.

Nadam se da ćete uz ove smernici i vi pronaći svoj put i prepoznati na kojim poljima je važno da radite kako biste se bolje osećali.

Srdačno vaša,

Marija Pešić

Za vas piše @ples_sa_hashimotom

 

Za još zanimljivih tekstova posetite naš blog.